Poljoprivredno preduzece “Sava Kovačević” A.D. je osnovano 1946 godine.

upravnazdraga1Svoj nagli razvoj poljoprivredno preduzeće “Sava Kovačević” započelo je 1965. godine, da bi se 1973 godine integrisalo u IPK “Vrbas” kao prva poljoprivredna članica bačkog agro kompleksa.

Decembra 2003. godine je izvršena privatizacija i kompanija “Mirotin” D.O.O. iz Vrbasa postaje vlasnik 68.23% kapitala preduzeća “Sava Kovačević”, čime počinje njegov nagli i ubrzani razvoj u savremeno ratarsko–stočarsko gazdinstvo. Uz permanentne investicije novih vlasnika, prilagođavanje proizvodnog asortimana i uvođenjem modernih agro-tehničkih mera postali smo jedno od vodećih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji.


Na oko 4.400ha obradivog zemljišta, za potrebe ratarske proizvodnje zastupljeno je industrisko bilje (40%), žitarice (55%) i krmno bilje. Osim ratarskih, razvijena je i stočarska proizvodnja u koju su poslednjih godina uložena značajna sredstva, s obzirom na njen vrlo jak položaj u okviru agrara.

Ova proizvodnja usmerena je u dva pravca:

  • program proizvodnje mleka na farmi
  • program proizvodnje kvalitetnih grla goveda muznih i tovnih.

upravnazdraga7Sedište firme i proizvodni pogon je u Vrbasu, ulica Vinogradska kosa bb. U agenciji za privredne registre, preduzeće je upisano kao:

  • Preduzeće za gajenje žita i drugih useva i zasada
  • Broj registra: BD 61508/2005.
  • Matični broj: 08065888
  • PIB broj: 100636176

Status preduzeća: Otvoreno akcionarsko društvo

Osnovna delatnost preduzeća je gajenje žita i drugih useva i zasada.